Prelude Post-Truth Tijdperk

 

PRELUDE

 
 

Het schrijven van deze persoonlijke reflectie van Gerard Blankespoor op het christendom in zijn algemeenheid en het individuele christen-zijn in het bijzonder in de eenentwintigste eeuw van het post-truth tijdperk, heeft vooraf daaraan een jarenlange ontwikkeling doorgemaakt in het denken van wie God, de mens en de wereld zou moeten zijn in het heden van hier en nu.

Maar vooral ook gericht op de toekomst waarin het christendom zich op een andere wijze dient te profileren, om haar relevantie voor de wereld waarin wij leven, te kunnen herwinnen.

Met andere woorden, een christelijk tegengeluid, tegengas, een antwoord voor de christelijk kerk en haar gelovigen. Een appèl om terug te keren naar de bron waar het allemaal begon.

Op 28 december 2017 worden door hem de eerste letters hieromtrent dan ook eindelijk aan het papier toevertrouwd, teneinde gepubliceerd te worden op de persoonlijke website gerardblankespoor.com.

Opgegroeid tijdens het modernisme, inclusief zijn politie- en theologische opleiding, is hij gevormd tot een weldenkend mens, die ook daarna de uitdaging van het post-moderne tijdperk niet uit de weg gaat. Hiertoe volgt hij dan ook de studie Algemene Godgeleerdheid aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, met als specialisatie Praktische Theologie onder leiding van prof. Dr. Gerben Heitink.

Met de opkomst van het extreme populistische gedachtengoed in o.a. Nederland, heeft deze benadering van onze wereld ook vaste grond onder zijn voeten gekregen in de USA in de vorm van de in 2016 gekozen president van de Verenigde Staten.

Het christelijke antwoord op deze ontwikkeling is in zijn algemeenheid bedroevend beperkt gebleken.

Het lijkt erop dat christenen 180 graden anders doen en denken dan in het goede boek staat.

De christelijk moraal, ons voorgehouden door Jezus Christus zelf, namelijk doen wat goed is voor onze medemensen, lijkt zo goed als verloren te zijn gegaan in de loop van de tijd.

Met name de invloed van de calculerende populisten, die uitsluitend gericht zijn op het welzijn van henzelf en de daarbij behorende belangen, maken een spoor van erosie, verwatering en teloorgang zichtbaar onder vele christenen, van welke denominatie dan ook.

Tijd voor actie en reactie op deze door de tijd heen ontwikkelde toestand/status quo van de huidige christelijke kerk.

Gerard zijn dank gaat dan ook uit naar zijn vrouw Caroline, die al discussiërend met hem over dit onderwerp, hem aanzette, stimuleerde en ruimte gaf om ook daadwerkelijk vorm te geven aan een tegenreactie op de huidige status van het christendom.