Prelude Europa

PRELUDE

 

Dit opiniestuk over Europa komt voort uit de zorg om de ontwikkelingen binnen Europa en ook daarbuiten (zie Post-Truth tijdperk), m.n. als het gaat om het veelal extreme populisme en de daarbij behorende eigen belangen die uitsluitend gediend worden.

Vanuit zijn christelijke visie benadert Gerard, hoe kan het ook anders, dit onderwerp, waarbij het dan niet gaat om de belangen en/of dogma’s van kerken, welke dan ook, te laten prevaleren over de kern van de boodschap van Christus, namelijk om het goede te doen voor alle mensen.

Dit dus, ongeacht verschil in etniciteit, geloofsovertuiging, cultuur of gewoonten.

Dan kan het ook niet zo zijn dat wij mensen buiten sluiten, omdat ze zondags televisie kijken en dus niet tot ons besloten clubje behoren.

Een ander voorbeeld is, dat de wijze waarop wij het Heilig Avondmaal vieren, niet bepalend kan en mag zijn voor de wijze waarop wij met anders denkenden omgaan.

Maar ook politieke opvattingen mogen geen struikelblok vormen om het goede te doen voor de mensheid in Europa en daar buiten.

Bovenal, of men nu christen is of niet, of men zich rekent tot de christelijke traditie of niet, het uitsluitende eigen belang dienen is iets dat verwerpelijk is.

Immers, ieder mens verlangt in de kern van de zaak naar een goed en fijn leven op aarde, zonder oorlogen, geweld en alle daarbij behorende ellende.

Ieder mens is dan ook volledig verantwoordelijk voor hoe hij of zij in het leven staat en antwoord geeft in woord en daad op bovenstaande problematiek.  

“United we stand, divided we fall” is ook de christelijke basisgedachte achter de belichting van dit onderwerp.

United wil dan zeggen, dat we met elkaar optrekken, al dan niet in verschillende (politieke) groepen, een verenigd doel nastreven, ook al denken we verschillend over de wijze waarop één en ander ingevuld zou moeten worden.

Dan gaan wij de dialoog aan, niet met populistische kreten, maar met onderbouwde feiten en argumenten.

Eenheid geeft kracht, ernstige verdeeldheid maakt de mens zwak in zichzelf en naar anderen toe.  

De hoop wordt dan ook uitgesproken, dat de inhoud van dit onderwerp stof tot nadenken geeft en wellicht een extra stimulans biedt om met elkaar te bouwen aan een goede en betere samenleving voor allen.

Graag zien wij uw reactie dan ook tegemoet.