BRIEF VAN HENK 

In de brief, die Henk Blankespoor op 27 september 1995 aan Gerard Blankespoor, in cc aan andere leidinggevenden in Nederland heeft gestuurd en in 1999 tijdens zijn verhoor door de politie te Rijswijk heeft laten voegen bij zijn verklaring, staat het volgende te lezen (het commentaar op de one liners van Henk Blankespoor, staat er direct in het rood onder):

1. Henk Blankespoor doet een dringend en laatste appèl op Gerard Blankespoor.

Een laatste appèl van Henk Blankespoor op Gerard Blankespoor, alsof hij een bepaalde zeggenschap zou hebben over mensen en in het bijzonder over Gerard Blankespoor.

 Deze dominantie, die vanaf de hele brief straalt, is een misplaatste positie van “dominee” zijn, met predikant als eufemisme.

Dominantie in deze vorm, is een psychische afwijking, kenmerkend voor dictators en autocraten. 

2. Henk Blankespoor noemt de weg die Gerard Blankespoor in het leven heeft afgelegd een doodlopende weg. 

Hier volgen de prestaties in het kort van Gerard Blankespoor, die Henk Blankespoor een doodlopende weg noemt:

– Een zeer gewaardeerde politieloopbaan tot eind 1982, waarbij Gerard Blankespoor tot de besten wordt gerekend van zijn opleiding.

– Einddiploma van de Centrale Pinkster Bijbelschool in 1985, waarbij Gerard Blankespoor al in 1984 wordt aangesteld als hulppredikant van de Filadelfia gemeente te Apeldoorn. 

– Gerard Blankespoor wordt in 1985 bevestigd als zelfstandig fulltime predikant van de Filadelfia gemeente te Apeldoorn. 

– In 1985 wordt Gerard Blankespoor vertaler bij de Jimmy Swaggert Ministries in de USA voor het vertalen van preken in het Nederlands. 

– Gerard Blankespoor richt in 1987 de Stichting Sheba op voor hulp aan verslaafden, welke onder zijn leiding uitgroeit tot 48 opnameplaatsen. 

– In 1987 wordt Gerard Blankespoor door de JSM USA aangesteld als directeur van de JSM in Nederland. 

– In 1987 richt Gerard Blankespoor de stichting World Ministries op, om onder zijn leiding videobanden, platen en boeken te verkopen in Nederland. 

– In 1988 wordt Gerard Blankespoor lid van het bestuur van Teen Challange Nederland te Doorn.

– In 1988 richt Gerard Blankespoor de stichting Helpende Handen op, om samen te werken met organisaties in Afrika en Oost Europa 

– In 1989 wordt Gerard Blankespoor geïnstalleerd als lid van het bestuur van de Oost-Europa commissie van de Broederschap van Pinkstergemeenten.

– Op 04 augustus 1989 wordt Gerard Blankespoor in de USA gecertificeerd met een  License to Preach, afgegeven door The World Evangelism Fellowship.

– Van 1986 tot 1990 wordt er onder Gerard Blankespoor’s bezielende leiding geëvangeliseerd d.m.v. dans en spel en ondersteunende taken gedaan in kerken in Spanje, Engeland, Polen en Oekraïne. 

– Eind 1990 stapt Gerard Blankespoor op als predikant van Filadelfia en als directeur van de diverse door hem opgerichte stichtingen.

– Eind 1990 wordt door Gerard Blankespoor de Evangelische Gemeente De Rots en stichting De Schakel voor verslaafdenzorg opgericht.

– In 1995 start onder leiding van Gerard Blankspoor het project De Soepbus voor het uitdelen van voedsel aan daklozen in Apeldoorn.

– In 1996 wordt door Gerard Blankespoor het eigen kantoor met een permanente staf van De Schakel op Curaçao feestelijk geopend.

– In 1997 start Gerard Blankespoor praktische hulp in en aan de Oekraïne, met betrekking tot bouwen en verbouwen van kerken, scholen en weeshuizen.

– Op 03 september 1997 treedt Gerard Blankespoor in het huwelijk met zijn grote liefde Caroline, waar zijn kinderen Timo en Maritza, alsmede zijn oude moeder, getuigen van zijn.

Dit huwelijk is kerkelijk bevestigd in de Evangelische Gemeente De Rots te Beekbergen.

– In 1998 is stichting De Schakel met een eigen bestuur en medische dienst uitgegroeid tot het grootste particuliere opvangcentrum van Nederland, met 130 opvangplaatsen. 

– Begin 1998 worden de uitbreidingsplannen voor De Schakel voorbereid met de architect voor het plaatsen van nieuwe extra woonruimte, zodat het aantal plaatsen uitgebreid gaat worden tot 350 man.

– Maart 1999 is er door het bestuur van De Schakel en Gerard Blankespoor een overeenkomst getekend voor wetenschappelijk onderzoek door de Vrije Universiteit onder leiding van Prof. Dr. Gerben Heitink, hoogleraar Praktische Theologie.

Hierbij worden de effecten gemeten van de door Gerard Blankespoor ontwikkelde therapeutisch pedagogische behandelingstechniek voor verslaafden op hermeneutisch nouthetische basis.

– In 1999 is Gerard Blankespoor dan ook bijna afgestudeerd aan de Vrije Universiteit aan de faculteit der Algemene Godgeleerdheid te Amsterdam in het vakgebied van de Praktische Theologie onder leiding van Prof. Dr. G. Heitink.

Alleen de afstudeerscriptie moet nog geschreven worden, waarvoor de begeleidende docenten door Prof. Dr. G. Heitink reeds zijn vastgelegd ten einde de titel van doctorandus te mogen gaan ontvangen.

– Op 18 mei 1999 worden Gerard, Fred en Henk Blankespoor van hun bed gelicht en gearresteerd op valse beschuldigingen en gaan stichting De Schakel en Evangelsche Gemeente De Rots hierdoor in september 1999 failliet.

– Midden 2000 richt Gerard Blankespoor, om inkomsten te verwerven, het bedrijf Lazar International B.V. op, welke handelt in producten en applicaties doet voor het onderhoud van industriële gebouwen. 

– Eind 2007 emigreert Gerard Blankespoor met zijn vrouw Caroline naar Bulgarije, om een nieuw bestaan op te bouwen, wat o.a. resulteert in de oprichting in 2012 van het bedrijf Dunamis International Ltd. voor het verhandelen van goederen, verkopen van vastgoed en het organiseren van tandartsreizen.

– Tot op heden van dit schrijven, augustus 2017, wordt Gerard Blankespoor’s roeping nog steeds krachtig neergezet als een levende getuige van God’s liefde en kracht in deze wereld.

Het waardenbeeld van Henk Blankespoor over een doodlopende weg van Gerard Blankespoor, is hiermee afdoende gelogenstraft!

3. Henk Blankespoor stelt, dat Gerard Blankespoor zijn achternaam mee heeft, om goede sier in het land te maken.

Henk Blankespoor stelt, dat hij en hij alleen verantwoordelijk is voor de reputatie van die achternaam. 

Toen Gerard Blankespoor, tijdens zijn eerste theologische opleiding te Zeist en daarna als predikant en geestelijk hulpverlener werkzaam werd, was de achternaam Blankespoor eerder een besmette naam, die gelijk stond aan hautain, autoritair, arrogant en rancuneus geestelijk leiderschap en de eerste die als paus van Pinkster Nederland aangesteld wilde worden, zijnde Henk Blankespoor.

Die achternaam Blankespoor was dan ook meer een handicap, dan eentje om goede sier mee te maken, aldus Gerard Blankespoor.

4. Henk Blankespoor stelt, dat Gerard Blankespoor in zijn gezonde en onder leiding van Henk Blankespoor staande plaatselijke kerk, is mislukt en dat dit reden zou moeten zijn geweest om Gerard Blankespoor niet als student theologie op de Bijbelschool te Zeist aan te nemen. 

Hierover is door ons, in de voorgaande respons, op het verhoor van Henk Blankespoor bij de politie te Rijswijk ingegaan (zie bij “Valse aangiften”).

Het onderstreept dus alleen maar de waanzinnige gedachten en uitingen van Henk Blankespoor, die niet voor niets reeds in zijn jeugd onder behandeling van een psychiater is geweest.

Veel heeft dit blijkbaar niet mogen helpen.

5. De Bijbelschool te Zeist heeft, volgens Henk Blankespoor, Gerard Blankespoor op het paard getild en over het paard getild, met als gevolg een onvoorstelbare ravage achterlatend.

De Bijbelschool te Zeist heeft niets en niemand op en over het paard getild.

Sterker nog, Gerard Blankespoor en zijn ex Jane Oostrom hebben hard moeten werken, om de studie van Gerard Blankespoor te kunnen bekostigen en hebben door hun inzet opgebouwd, wat onder punt 2 reeds is genoemd.

Van een ravage, veroorzaakt door Gerard Blankespoor, is dan ook geen enkele sprake;

Van een ware reconstructie van de feitelijkheden, is bij Henk Blankespoor totaal geen sprake, wel van een constructie van schijnwaarheden uit de duimen van Henk Blankespoor gezogen, onder zgn. geestelijke inzichten van een jaloers en rancuneus leider, zoals Henk Blankespoor die zichtbaar maakt.

Immers, Gerard Blankespoor was wel degelijk succesvol, zoals boven omschreven bij punt 2 en Henk Blankespoor kan en kon het overduidelijk niet hebben, dat zijn jongere broer Gerard Blankespoor bekender was dan hij en ook nog eens meer had bereikt, tot over de grenzen van Nederland heen, o.a. in de USA en op Curaçao.

Gezien de verslagen van de kerkelijke gemeentevergadering van de Vegho (de kerk van Henk) en de brieven van gemeenteleden aan Henk Blankespoor in 1984, bedoelt Henk Blankespoor waarschijnlijk de ravage in zijn eigen kerkelijke gemeente die hij heeft aangericht, waarbij de omschrijvingen als volgt luiden:

–         Er worden halve waarheden verteld door Henk Blankespoor.

–         Er wordt een krampachtige eensgezindheid uitgestraald in de Vegho.

–         Men moet als één man trouw zweren aan voorganger Henk Blankespoor.

–         Zelfrechtvaardiging en hoogmoed zijn woorden, die niet genoemd mogen worden als kenmerk voor Henk Blankespoor.

–         Er is sprake van autocratisch leiderschap door Henk Blankespoor i.p.v. theocratischleiderschap.

–         Henk Blankespoor stelt zich op als onfeilbaar, een mens zonder fouten.

–         Er is overduidelijk sprake van hoogmoed, die naar buiten komt door Henk Blankespoor in gesprekken en preken.

–         De mening van Henk Blankespoor is het woord van God en dus einde van alle tegenspraak.

–         Men kan zich niet langer verenigen met het functioneren van het leiderschap door Henk Blankespoor.

–         Vragen over Henk Blankespoor worden niet door Henk Blankespoor beantwoord op grond van het Oude en Nieuwe Testament, waar een leider nooit ter verantwoording werd geroepen, aldus Henk Blankespoor.

–         Henk Blankespoor blijft denken zoals hij doet, ook al blijft hij alleen over.

–         Er wordt door Henk Blankespoor geen eerlijke zaak verdedigd.

–         Henk Blankespoor mag niet getoetst worden door de Vegho gemeenteleden.

Het resultaat voor Henk Blankespoor en zijn kerkelijke gemeenschap was duidelijk, meer dan de helft van zijn volgelingen is opgestapt. Dat is pas echt een ravage!

Gerard Blankespoor is zelf opgestapt bij de Filadelfia gemeente te Apeldoorn; voor Henk Blankespoor was het raadzamer geweest te luisteren naar de gemeenteleden en zich terug te trekken als leider van die gemeenschap.

6. Henk Blankespoor was, zo schrijft hij, profetisch het meest beducht voor een geheel aan zichzelf overgelaten Gerard Blankespoor, waarbij pas goed openbaar zou worden waartoe hij allemaal niet in staat was. 

Ondanks de profetische wens van Henk Blankespoor dat zou blijken dat Gerard Blankespoor tot niets in staat was/is, blijkt het tegendeel.

Na het schrijven van deze brief aan Gerard Blankespoor in 1995, heeft De Schakel zich onder de charismatische leiding van Gerard Blankespoor ontwikkeld van 24 naar 130 opvangplaatsen, op een terrein in Beekbergen van 11 ha. groot.

Evangelie Gemeente De Rots groeide navenant. Met andere woorden Gerard Blankespoor stond niet alleen en werd ook nog eens boven bidden en denken gezegend.

Dat was en is de zichtbare werkelijkheid.

7. Henk Blankespoor gaat verder, dat ook het door Gerard Blankespoor opgerichte opvangwerk voor verslaafden bij en door Gerard Blankespoor’s handen is afgebroken en geruïneerd, omdat Gerard Blankespoor, in de visie van Henk Blankespoor, fundamenteel ongeschikt is om ook maar aan iets leiding te geven.

Als er één opvang nodig heeft, dan is het Gerard Blankespoor zelf wel! 

Hier is Henk Blankespoor helemaal los van iedere vorm van realiteitszin.

Hij  roept en schrijft wat hij het liefste ziet gebeuren met zijn broer Gerard Blankespoor, waarschijnlijk vanwege zijn eigen gebrek aan leiderschapskwaliteiten en de persoonlijke problemen die hij ervaart in zijn innerlijk functioneren.

Iemand als Gerard Blankespoor neerzetten als fundamenteel ongeschikt om ook maar aan iets leiding te geven, getuigt niet alleen van een gebrek aan feitelijke kennis bij Henk Blankespoor, maar maakt zelfs een diepe afkeer, zo niet haat zichtbaar naar zijn eigen broer Gerard Blankespoor.

Inderdaad, hiervoor zou Henk Blankespoor opgenomen en behandeld moeten worden, zodat afgemaakt kan worden wat in zijn jeugd bij de psychiater is blijven liggen!

8. Zijn jongste broer Gerard Blankespoor staat aan de rand van de afgrond, of moet hij zeggen al met anderhalf been er in?

Veel is er al niet meer te redden en Gerard Blankespoor zal levenslang de consequenties voor zijn daden hebben te dragen, aldus Henk Blankespoor.

Het klopt wat Henk Blankespoor hier schrijft, daden hebben consequenties en daar moet je mee leren leven en mee omgaan.

Maar om Gerard Blankespoor al in de afgrond te zien gaat wel heel ver. Op basis van wat?

Een vruchtbaar en gezegend leven van Gerard Blankespoor, ondanks de fouten die hij, als mens, ook heeft gemaakt?

Gerard Blankespoor’s prestaties, functioneren en ontvangen zegeningen zijn hierboven al genoegzaam beschreven. Ook hier moet weer naar de psychiater worden verwezen voor een grondig onderzoek naar het waarheidsbesef en de realiteitszin van Henk Blankespoor.

9. Henk Blankespoor is nog niet klaar en stelt, dat de publiciteit waar Gerard Blankespoor, gedreven door jaloersheid en  mateloze ambities van een triest minderwaardigheidscomplex, altijd zo belust op was, hem, Gerard Blankespoor, ruimschoots is ten deel gevallen.

Dat Gerard Blankespoor vrij vaak in het nieuws kwam is juist.

Dat begint al bij de politie in Den Haag, bij zijn aanstelling als agent en op de foto in de krant, bij de installatie van het toen nieuwe fenomeen van wijkagent, enz..

Gerard Blankespoor was altijd al in voor nieuwe uitdagingen, zowel bij de politie als daarna als predikant.

En ja, dat levert publiciteit op, die Gerard Blankespoor niet per definitie zelf zocht. De media kwam vanzelf op hem af; bij de politie, bij de bevestiging als predikant in Apeldoorn, bij het organiseren van grootschalige kerkelijke evementen, bij het oprichten en functioneren van Sheba en daarna De Schakel, door de “val” van Jimmy Swaggart en bij het nieuws van zijn arrestatie in 1999.

Gerard Blankespoor was en is een  met handen en voeten betrokken mens bij de samenleving waar hij actief in was. Vandaar de aandacht van de kranten, de televisie in Nederland, Curaçao en de USA.

Voor Gerard Blankespoor hoorde dat er gewoon bij. Immers, als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, word je gezien!

Gerard Blankespoor was en is nooit gedreven door enige vorm van jaloezie, of ambities vanuit een minderwaardigheidscomplex. Hij was en is nog steeds gedreven door maar één ding; de liefde van God, die hem heeft geroepen in Zijn dienst, om een steun te zijn voor de medemensen.

Het klinkt afgezaagd, maar ook hier weer de constatering, dat Henk Blankespoor het nooit heeft kunnen verkroppen dat zijn jongere broertje meer aandacht had van de media en feitelijk meer heeft bereikt dan dat hij, Henk Blankespoor, ooit zal kunnen bereiken.

Een jaloezie en haat, zoals Henk Blankespoor die zichtbaar maakt, is verterend voor de drager!

10. Al de zonden van Gerard Blankespoor, zijn kapotte huwelijk en gebroken gezin inkluis, zijn mislukte functioneren in de maatschappij; alles, nagenoeg werkelijk alles ligt via de krant op straat, met naam en toenaam, aldus Henk Blankespoor.

Henk Blankespoor gebruikt hier de algemene term “zonden”, maar specificeert niet wat de inhoud daarvan zou moeten zijn.

Het is het aloude liedje van stigmatiseren vanaf zijn hoge troon van geestelijk leider van een kerk in Den Haag.

Immers, in de kringen van Henk Blankespoor zijn de termen  “zonden”en “zondaars” zwaar beladen woorden en als je daar eenmaal mee bestempeld bent als christen zijnde, dan kun je het bij de meeste gelovigen (lees aanhangers van Henk Blankespoor) wel schudden.

Echter, Henk Blankespoor vergeet dat Gerard Blankespoor een zelfde ambt heeft, naast zijn directeurschap van stichting De Schakel.

Gerard Blankespoor is predikant, toen van de evangelische gemeente De Rots in Beekbergen en stond en staat NIET onder het geestelijk gezag van zijn broer Henk.

Dus moet geconcludeerd worden dat Henk Blankespoor zich een autoriteit aanmeet die hij niet heeft om te oordelen dat zijn broer Gerard, nota bene dus een collega predikant die in een andere christelijke stroming werkzaam is dan Henk Blankespoor, vele zonden zou hebben.

Wie overigens niet als het daarom gaat?

Aan God alleen is het om te oordelen over de eventuele zonden van een mens!

Iemand in het ambt als Henk Blankespoor, zou dit moeten weten en ook naar moeten handelen.

De hele brief van Henk Blankespoor aan zijn broer Gerard Blankespoor is dan ook geen pastoraal schrijven waaruit een echte “herdelijke” zorg spreekt over het wel en wee van Gerard Blankespoor.

Het is de kans schoon zien om zijn gelijk te krijgen dat Gerard Blankespoor nergens voor deugt.

Een mislukte poging overigens, zoals blijkt uit de feiten rond de persoon van Gerard Blankespoor.

Henk Blankespoor gaat verder met het vermelden van een kapot huwelijk en een gebroken gezin van Gerard Blankespoor.

Ja, inderdaad is het huwelijk na 25 jaar op de klippen gelopen omdat zijn toenmalige echtgenote het nodig vond om op te stappen, tezamen met Rob Engels, een verslaafde in opvang bij De Schakel, waar ze al 3 maanden een buitenechtelijke sexuele relatie mee had.

Nee, van een gebroken gezin is geen sprake, al ware het alleen maar om het feit dat de dochter van Gerard Blankespoor al getrouwd was en een eigen gezin heeft gesticht en zijn zoon gewoon bij zijn vader is blijven wonen.

Beide kinderen hebben tot op heden (eind 2015) het contact met hun vader niet verbroken. Gerard Blankespoor is dan ook de trotse opa van inmiddels 4 kleinkinderen.

Henk Blankespoor besluit zijn zin met dat alles nagenoeg op straat ligt, met naam en toenaam in de kranten vermeld.

Het enige wat in de kranten heeft gestaan, is dat zijn ex er met een ander vandoor is gegaan en dat Gerard Blankespoor zelf een buitenechtelijke relatie heeft gehad die in 1994 door hem is beeindigd.

Als dit nagenoeg alles is, is het maar een karige oogst voor iemand die zo door en door slecht en mislukt wordt afgeschilderd door Henk Blankespoor

Het enige wat Henk Blankespoor hiermee laat zien is een afgunst en haat ten opzichte van zijn broer Gerard. Voor liefde is totaal geen ruimte!

11. Henk Blankespoor geeft nog meer gas en schrijft, dat de wereld ervan mee kan genieten, de naam van de Heer voor de zoveelste keer in een deel van het land om Gerard Blankespoor wordt gelasterd en geschaad, als ook het kostbare getuigenis van de Pinksterbeweging, waar Gerard Blankespoor op een vleselijke wijze zich als leider heeft geprobeerd in te dringen.

Weer kan Henk Blankespoor het niet laten en heeft blijkbaar niet door dat zijn toonzetting en wat hij schrijft alles over hem zegt en niets over Gerard Blankespoor.

In de optiek van Henk Blankespoor wordt de naam van de Heer gelasterd en geschaad.

Jazeker, het was beter geweest als die (tijdelijke) turbulentie er niet was geweest om wille van het werk dat Gerard Blankespoor in de Schakel en evangeliegemeente De Rots deed.

Echter, daar waar mensen actief zijn als geroepene in het Koninkrijk van God, daar ontstaat schade en lastering!

Een voorbeeld hiervan is de ruzie tussen Paulus en Petrus en de gevolgen die dat heeft gehad.

Verder staat de hele kerkgeschiedenis en dus ook de geschiedenis van Henk en Gerard Blankespoor, vol met ruzies, schisma’s en tweespalt.

Geen nieuws onder de zon, helaas!

Henk Blankespoor vindt verder nog dat Gerard Blankespoor zich heeft ingedrongen in de Pinksterbeweging.

Henk Blankespoor is zo gedreven door zijn innerlijke haat ten opzichte van zijn broer Gerard, dat hij ook hier de feiten wel kent, maar kiest voor de door hem geconstrueerde waandenkbeelden over zijn broer Gerard Blankespoor.

Voer voor psychiaters is Henk Blankespoor overduidelijk dus wel geworden! Het Post Truth- tijdperk is niet begonnen met Trump, maar met Henk Blankespoor zelf!

Gerard Blankespoor heeft zich namelijk nooit en te nimmer aan iemand of een instelling of een institutie  als de Broederschap van Pinkstergemeenten in Nederland, opgedrongen, laat staan dat hij als een inbreker ingedrongen bezig zou zijn geweest.

Zoals al eerder gememoreerd, heeft Gerard Blankespoor, na zijn politieloopbaan te hebben opgegeven, zich aangemeld bij de Bijbelschool te Zeist (een onderdeel van de Broederschap van Pinkstergemeenten in Nederland) en is daar dan ook aangenomen.

Na zijn eindexamen aldaar is hij gevraagd door de Broederschap en als zodanig ook bevestigd als predikant door diezelfde Broederschap.

Ook is Gerard Blankespoor door diezelfde Broederschap gevraagd om zitting te nemen in het landelijk bestuur van Teen Challenge Nederland.

Wederom door diezelfde Broederschap in samenwerking met de Assemblies of God (USA), is Gerard Blankespoor uitgekozen om als vertaler te gaan functioneren voor de Jimmy Swaggart Ministries in de USA.

Hoezo ingedrongen in de Pinksterbeweging?

Gebrek aan kennis van Henk Blankespoor?

Nee, gewoon leugens, waandenkbeelden om zijn broer Gerard Blankespoor een zo hard mogelijke trap te geven, zodat Gerard voorgoed van het geestelijke terrein zou verdwijnen.

Hoe ziekelijk kan men zijn?!

Dan zegt Henk Blankespoor nog even tussen neus en lippen door, dat de door Gerard veroorzaakte laster en schade natuurlijk maar voor een deel van het land geldt.

Henk Blankespoor wil namelijk maar al te graag onderstrepen dat Gerard Blankespoor een kleinere speler is dan hij.

Echter, ook hier weer hetzelfde waandenkbeeld.

Gerard Blankespoor werkte landelijk en internationaal en haalde overal in Nederland, Curaçao en de United States de media als het ging om positieve of dan wel negatieve berichtgeving.

De jaloezie van Henk Blankespoor is kenmerkend; hij vindt zichzelf immers de beste, de grootste en belangrijkste figuur in Nederland; misscien ver weg familie van Trump!?

Dat kan en mag niet zijn broer Gerard Blankespoor zijn, koste wat het kost; dan maar van minachting sprekende leugens verkondigen over Gerard.

Henk Blankespoor heeft blijkbaar niet door, dat het bij God niet gaat om wie de grootste of beste of belangrijkste is!

12. Henk Blankespoor roept Gerard Blankespoor opnieuw op, om naar hem, Henk Blankespoor, echt te luisteren, want de absolute bodem is nog niet in zicht voor Gerard Blankespoor.

Het kan nog erger; de gevangenis, een inrichting of het allerergste… als Henk Blankespoor de berichten moet geloven. 

Als Henk Blankespoor de berichten moet geloven kan het allemaal nog erger, want de bodem van ellende voor Gerard Blankespoor is nog lang niet in zicht; de gevangenis, een inrichting of nog erger….

De wens is de vader van de gedachte voor Henk Blankespoor.

Dat is blijkbaar wat hij het liefste heeft voor zijn broer Gerard; voor eens en voor altijd afgelopen met Gerard Blankespoor, door wie Henk Blankespoor zich naar het lijkt al zijn hele leven door belaagd heeft gevoeld.

Een Gerard Blankespoor die hem, Henk Blankespoor, overstijgt, is een ondraaglijke gedachte en uit den boze!

Kan niet anders, dan maar de gevangenis of inrichting in met die broer Gerard.

Dan ben ik van hem verlost en kan ik me vrij bewegen zonder last te hebben van al die prestaties van Gerard Blankespoor.

Hier is Henk Blankespoor ook niet nieuw; de broers van Jozef gingen hem voor en nog een aantal anderen in de Bijbelse- en kerkgeschiedenis.

Triest, maar vooral zielig is het wel voor Henk Blankespoor.

Zelf is hij namelijk intelligent genoeg en evenals zijn broer Gerard, een charismatisch en begenadigd spreker.

Henk Blankespoor roept Gerard Blankespoor op om nu echt eens een keer te luisteren naar hem, dan hoeft hij niet de gevangenis of een inrichting in.

Hoe ironisch is het levensverhaal van Henk Blankespoor.

Henk Blankespoor heeft nooit echt willen luisteren naar Gerard die met hem samen wilde werken toen Gerard Blankespoor nog bij Henk Blankespoor kerkte.

Dit werd resoluut in 1982 door Henk Blankespoor van de hand gewezen, daar hij zich bedreigd voelde in zijn positie.

Hetzelfde geldt ook voor meer dan de helft van zijn toenmalige parochianen die Henk Blankespoor in 1984 tot smekens toe verzochten om nu eens te gaan luisteren teneinde verzoening aan te brengen met zijn medewerkers in de broederraad (het bestuur van zijn kerk), die door Henk Blankespoor ook werden gezien als een bedreiging van zijn positie als predikant.

Hoogmoed komt voor de val, ook voor Henk Blankespoor.

Gelukkig heeft God ook gevoel voor humor, want Henk Blankespoor belandde evenals zijn broers Fred en Gerard op 18 mei 1999 in de cel.

Een door Henk Blankespoor niet bedoelde uitkomst van wat hij in 1995 over zijn broer Gerard schreef!

Wederom, triest en zielig is het wel voor Henk Blankespoor, ook al heeft hij zijn arrestatie op basis van valse aangifte niet aan zichzelf te wijten.

Integendeel, geen van de 3 broers Blankespoor hoeft zichzelf op dit punt ook maar iets te verwijten, maar Henk Blankespoor ontkende na zijn vrijlating, tegenover leidinggevende figuren in de Pinksterbeweging in Nederland, wel dat hij iets met de gebeurtenissen rond de arrestatie van Gerard Blankespoor te maken had.

Henk Blankespoor had ook hier maar beter gewoon de waarheid kunnen vertellen, maar hij dacht dat het niemand was opgevallen dat hij ook gearresteerd was in dezelfde zaak als zijn broers Fred en Gerard Blankespoor.

Deze (zoveelste) leugen van Henk Blankespoor kwam echter uit en hij verloor daardoor bij het merendeel van de leidinggevenden van de Pinksterbeweging het vertrouwen en werd daardoor ook gemeden als een paria.

De wereld van Henk Blankespoor stortte toen pas echt in; geen belangrijke positie meer weggelegd voor hem, weg was wat de kroon op zijn inspanningen had moeten worden, het pausschap van de Pinksterbeweging.

Arme, ellendige en zielige Henk Blankespoor!

Maar alle dingen werken mede ten goede voor hen die God liefhebben, dus ook voor Henk Blankespoor.

Henk Blankespoor heeft nooit in het volle leven van de gewone mens gestaan. Hij studeerde veel en na zijn opleiding in Engeland werd hij direct, net als zijn broer Gerard, predikant.

In de godsdienstige opvattingen van Henk Blankespoor was er niet veel tot helemaal geen ruimte voor anders denkenden.

Nu werd Henk Blankespoor gedwongen om meer oecumenisch te gaan denken en handelen, daar hij in de meeste pinksterkerken niet meer welkom was.

Dit leidt o.a. tot het preken in een oecumenische gemeenschap in Turkije, het leiden ook in Turkije van een (min of meer Islamitsche) begravenis en het gaan kerken in de Anglicaanse kerk in Den Haag.

De hoop, aldus Gerard Blankespoor, is er dus nog dat zijn broer Henk Blankespoor zijn jaloezie, haat en veroordeling t.o.v. hem ook kan overwinnen.

Dat is in ieder geval het beste voor zijn broer, Henk Blankespoor!

13. Alleen de keiharde waarheid, stelt Henk Blankespoor verder, zal Gerard Blankespoor kunnen genezen.

Gerard Blankespoor, wil je nu ten langen lesten voordat het doek definitief valt, daarvoor buigen?

Henk Blankespoor roept Gerard Blankespoor op om te buigen voor de keiharde waarheid, voordat het doek definitief valt.

Welke waarheid bedoelt Henk Blankespoor hier eigenlijk?

Zoals uit de hele brief aan Gerard Blankespoor valt te constateren, gaat het om de waarheid van Henk Blankespoor zelf omtrent zijn broer Gerard.

Echter, dat is, zoals al eerder is onderbouwd, een door Henk Blankespoor zelf geconstrueerde werkelijkheid; met andere woorden waandenkbeelden die niets maar dan ook niets met de verifieerbare werkelijkheid te maken heeft en derhalve dus ook niet waar zijn.

Henk Blankespoor is overigens altijd goed geweest in het proberen om zijn waandenkbeelden aan zijn omstanders op te leggen.

Als tiener stopte hij regelmatig de tijdschriften, zoals de Libelle en Margriet, in de afvoerbuis van het toilet in de ouderlijke woning.

Henk Blankespoor motiveerde dit soort daden, door te stellen dat dit duivelse lectuur is die niet thuis hoort in het huis waar hij woont.

Naast het feit dat dit soort denken en handelen van Henk Blankespoor veel ongemak gaf voor de vader van hem, die iedere keer weer opnieuw de verstopping moest verhelpen, gaat Henk Blankespoor totaal voorbij aan het feit dat het de woning was van zijn ouders en dat zij bepalen wat er in het gezin gebeurt, inclusief wat er gelezen mag worden.

Henk Blankespoor vond en vindt nog steeds dat hij de bepalende factor dient te zijn en gaat gewoon zijn eigen gang zonder voor rede vatbaar te zijn.

Dat gold, aldus Gerard Blankespoor, voor toen waardoor hij uiteindelijk bij de psychiater belandde, als voor het heden, waardoor het levenswerk in Den Haag van Henk Blankespoor hem onder zijn handen werd afgebroken en vrijwel nergens in Nederland meer op de kansel mag staan.

Dit had zo niet hoeven zijn, als hij zich gewoon aan de objectieve waarheid had gehouden en dan ook die waarheid had verkondigd.

Maar nee, Henk Blankespoor werd gedreven door andere motieven; niemand en dan ook niemand zou hem mogen associeren met zijn broer Gerard Blankespoor, die hij ten diepste verfoeit om alles wie Gerard Blankespoor is en wat hij heeft neergezet.

Deze jaloezie en haat jegens Gerard Blankespoor lijkt nu Henk Blankespoor en diens legacy te vernietigen, in tegenstelling tot die van Gerard, wiens legacy staat als een huis in de objectieve verifieerbare werkelijkheid!

14. Verder verwijt Henk Blankespoor nog aan het adres van Gerard Blankespoor, dat de laatste, Elly, Henk Blankespoor’s vrouw, en Henk heeft geschoffeerd door hen de deur te wijzen, terwijl ze eigenlijk alleen maar een minimaal normaal familiecontact wilden.

Ook zou Gerard Blankespoor, zo stelt Henk Blankespoor, dit zijn oude moeder hebben aangedaan.

Henk Blankespoor heeft nog meer waandenkbeelden in petto voor zijn broer Gerard Blankespoor en wel dat Henk Blankespoor altijd al is uit geweest op een zo normaal mogelijk familieverband.

De echte waarheid is dat dit bij Henk blankespoor als tiener toen hij nog thuis woonde al niet mogelijk was; allerhande tijdschriften verdwenen in de wc-pot en ook (verjaardags)feestjes waren voor hem letterlijk uit den boze!

Toen Henk Blankespoor eenmaal getrouwd was, werd er alleen gecontroleerd bezoek aan zijn huis toegestaan, waardoor zijn eigen vader en moeder regelmatig voor een gesloten deur stonden terwijl Henk wel thuis was.

Henk Blankespoor zelf kwam nauwelijks of niet op bezoek bij zijn ouders die toen nog geen 150 meter bij hem vandaan woonden.

Henk Blankespoor beweert verder dat hij, toen Gerard Blankespoor eenmaal in Apeldoorn woonde en aldaar geinstalleerd was als predikant, dat Gerard Blankespoor hem en zijn vrouw Elly schoffeerde door hen iedere keer als ze langs probeerden te komen, de deur te wijzen.

Ook hier weer een selectieve, maar vooral een geconstrueerde herinnering.

De waarheid is dat hij ooit slechts één keer zich heeft gemeld bij het huis van Gerard Blankespoor en aldaar ook vriendelijk is binnen gelaten, om vervolgens Gerard Blankespoor volledig te negeren en een gesprek op “niveau” aan te gaan met Claudi, de dochter van Gerard Blankespoor.

Immers, Claudi Blankespoor had, evenals Henk Blankespoor, op het gymnasium gezeten.

Binnen het half uur was Henk Blankespoor weer weg, om vervolgens de week daarop op de kansel in Den Haag te verkondigen dat hij zijn best had gedaan om het contact met Gerard Blankespoor te herstellen.

Dit was, volgens Henk Blankespoor toen, onmogelijk door de afwijzende en vernietigende houding van Gerard Blankespoor.

Wat een WAANZIN!, waarbij bovendien nog opgemerkt moet worden dat Elly, de vrouw van Henk Blankespoor, nooit voor de deur van Gerard Blankespoor in Apeldoorn heeft gestaan.

Volgens Henk Blankespoor zou de oude moeder van Gerard Blankespoor hetzelfde lot zijn ondergaan als Henk Blankespoor in Apeldoorn heeft ervaren.

Ook hier is de werkelijkheid totaal anders.

Henk Blankespoor suggereert hier ook dat hij een heel goed contact met zijn oude moeder onderhield.

Niets is minder waar!

Naast het al eerder genoemde gecontroleerde bezoek, welke Henk Blankespoor op aanvraag toestond aan zijn ouders en anderen die hem en zijn kinderen wilde bezoeken, kwam Henk Blankespoor hooguit één keer per jaar voor een kortstondig moment bij zijn ouders langs.

Deze situatie verslechterde nog na 1979, toen Henk Blankespoor bij de crematie van zijn vader hel en verdoemenis predikte, toen hij het woord kreeg en zijn eigen vader letterlijk in de hel plaatste, omdat zijn vader niet geloofde wat hij, Henk Blankespoor, geloofde!

Henk Blankespoor heeft, tot zijn grote ongenoegen, ook nooit zijn wil kunnen opleggen aan zijn ouders.

Dit alles en nog meer onverkwikkelijke ervaringen van zijn oude moeder met haar oudste zoon Henk Blankespoor, hebben dan ook geleid tot een definitieve breuk tussen haar en Henk Blankespoor, welke onderstreept wordt door het uitdrukkelijke verzoek van zijn oude moeder, dat Henk Blankespoor niet op haar begravenis mocht komen, noch enig deel van de erfenis mocht krijgen!

Dat is de echte waarheid over Henk Blankespoor en zijn oude moeder!

Wat wel waar is, is dat Gerard Blankespoor een korte periode geen contact met zijn moeder heeft gehad, echter dat dit juist is hersteld naar aanleiding van de gebeurtenissen in 1995, waarvan Henk Blankespoor in zijn brief aan Gerard blankespoor zijn ongenoegen over kenbaar maakt en schande spreekt over Gerard Blankespoor.

Daarna is de oude moeder naar Apeldoorn verhuisd om dicht bij haar twee kinderen, Fred en Gerard Blankespoor, te gaan wonen.

Henk Blankespoor heeft nooit maar één poging ondernomen om zijn oude moeder in Apeldoorn te bezoeken.

Het psychologische fenomeen van projectie door Henk Blankespoor is hier dan ook duidelijk zichtbaar!

Wat Henk Blankespoor aan Gerard Blankespoor verwijt, zijn feitelijk de gedragingen van Henk Blankespoor zelf!

15. Henk Blankespoor beschuldigt Gerard Blankespoor ervan, dat deze met zijn vrome praatjes de christen probeert uit te hangen en dat die gespletenheid van Gerard Blankespoor nu zijn tol heeft geëist.

Henk Blankespoor stelt verder dat Gerard Blankespoor gespleten is, enerzijds een christen, anderzijds een heiden.

Henk Blankespoor schrijft, dat Gerard Blankespoor wel vrome praatjes heeft, maar dat zijn daden nu duidelijk maken dat die vrome woorden de lading niet dekken.

Dit heeft voor Gerard Blankespoor dan ook zijn tol geeist, de prijs die Gerard heeft moeten betalen is nu een feit, aldus Henk Blankespoor.

Wát een belevingswereld van Henk Blankespoor, gespeend van iedere vorm van realiteitszin.

Gerard Blankespoor heeft met zijn woorden, maar vooral met zijn daden, inclusief de fouten die door Gerard Blankespoor ook zijn gemaakt, duidelijk en voor iedereen zichtbaar gemaakt, dat hij een man is van zijn woord en altijd de waarheid spreekt.

Ook als dit in zijn nadeel is.

Gerard Blankespoor is de eerste die toegeeft als er verkeerd gehandeld is door hem, of dat hij het betreurt dat bepaalde zaken zijn gelopen zoals ze zijn gegaan.

Daar bovenop spreken vooral zijn daden van zijn gedrevenheid voor Christus; zijn tomeloze praktische inzet voor het werk van God, waar door de jaren heen duizenden mensen praktisch, psychisch, emotioneel en zelfs fysiek zijn geholpen door de door hem opgerichte en geleide instellingen als stichting Sheba, stichting De Schakel, stichting Helpende Handen, stichting World Ministries, de Soepbus en nog vele andere initiatieven, zoals praktische hulp in de vorm van goederen aan Polen en de Oekraïne.

Gerard Blankespoor is geen model christen, zoals vele fundamentalistische gelovigen het graag zouden willen zien.

Gerard Blankespoor is een christen, die de liefde voor en van Christus praktiseert ten behoeve van zijn medemens.

Gerard Blankespoor is een christen die dan ook NIET in een mooi vroom plaatje valt te passen, opgelegd door de vele dogma’s uit met name de fundamentalistische, wettische kringen, genootschappen en kerken.

Dit is dus een ander beeld dan Henk Blankespoor heeft van Gerard Blankespoor, maar dat beeld is wel de waarheid en een getrouwe weergave van de mens en christen door overtuiging, Gerard Blankespoor.

De tol, die door Gerard Blankespoor is betaald en die Henk Blankespoor ten tijde van het schrijven van zijn brief in 1995 aan Gerard Blankespoor niet kon bevroeden, is inderdaad betaald, maar niet door de zogenaamde waarheid van Henk over Gerard Blankespoor.

De tol die betaald is, werd ruim vier jaar later veroorzaakt door de valse aangiften van Edith Blankespoor en Martijn Overduin tegen Henk, Fred en Gerard Blankespoor.

Daardoor is het levenswerk van Gerard Blankespoor in praktische zin afgestopt en nu, anno 2017, op een totaal andere wijze zichtbaar aan het worden.

Dat ook Henk Blankespoor hier zijn tol voor heeft moeten betalen, is ook zeer triest, al is dit deels, door het achter houden van de volle waarheid omtrent zijn betrokkenheid bij de valse aangiften, zijn eigen schuld geweest.

De naakte waarheid spreekt voor zich!

16. Henk Blankespoor is blijven bidden, dat zijn hart vrij zou zijn van rancune, zodat hij op het beslissende moment in de toekomst, dat onafwendbaar zou aanbreken, toch ook voor Gerard Blankespoor beschikbaar mocht zijn.

Blijkbaar onderkent Henk Blankespoor in meer of mindere mate dat hij last heeft van rancune naar Gerard Blankespoor, want zo schrijft hij, hij is blijven bidden dat zijn hart daar vrij van mag zijn.

Helaas moet, na analyse op de meritus van de brief van Henk Blankespoor aan Gerard Blankespoor, worden vastgesteld dat Henk Blankespoor psychisch en emotioneel verre van vrij is van rancune naar Gerard Blankespoor toe.

Sterker nog, er wordt zelfs een zekere mate van blinde haat vastgesteld in deze brief.

Die haat wordt door Henk Blankespoor zelf niet opgemerkt, als hij zijn schrijfsel aan Gerard Blankespoor vast nog wel een keer of twee heeft doorgelezen, voor deze te versturen aan Gerard Blankespoor.

Wel ontdekt hij een rancune in zijn hart naar Gerard Blankespoor toe, maar daar bidt hij dan voor dat het niet zo zou zijn. Onopgemerkt door Henk Blankespoor blijft de drager in zijn innerlijk van deze rancune, de onverbloemde haat naar zijn broer Gerard Blankespoor!

Een zeer ernstige zaak voor de gezondheid van het emotionele en psychische leven van Henk Blankespoor.

Immers, haat als tegenhanger van de liefde, verteert uiteindelijk de mens en maakt dat die mens ook ziende blind is!

Dat is wat in het schrijven van Henk Blankespoor aan Gerard Blankespoor ook precies met Henk Blankespoor gebeurt; Henk Blankespoor merkt NIET meer op dat zijn broer Gerard Blankespoor wel degelijk het nodige heeft gepresteerd, maar ziet Gerard Blankespoor alleen maar in het ravijn storten, afgelopen, het einde van Gerard Blankespoor.

Ook merkt Henk Blankespoor niet, dat de content van zijn schrijven een verre van pastorale benadering heeft naar iemand die, volgens Henk Blankespoor zelf, in ernstige nood verkeert.

Van een predikant zonder haat mag, kan en moet anders verwacht worden.

Helaas is het schrijven van Henk Blankespoor een verre van “herdelijke brief”, gespeend van iedere vorm van liefde voor een medemens, die ook nog eens zijn broer is!

Het oog van Henk Blankespoor is alleen gericht op zijn eigen (waan)denkbeelden die hij heeft over zijn broer Gerard Blankespoor, ingegeven door jaloezie, omgezet in rancune en na vele jaren van koestering uiteindelijk verworden tot haat in het innerlijke leven van Henk Blankespoor.

Zelfs als een mens zo in nood zou zijn als Henk Blankespoor omschrijft, dan nog zou die persoon de hand ter redding, die Henk Blankespoor hem aanbiedt, NIET kunnen grijpen.

Die persoon zou door dit vernietigende schrijven van Henk Blankespoor alleen maar over de rand van de afgrond zijn geduwd.

Of was dit misschien zijn bedoeling?

Hoe anders had het kunnen gaan, als Henk Blankespoor in zijn toenmalige kerk de ruimte had gegeven aan zijn mede-leiding gevende broeders en aan Gerard Blankespoor erkenning van diens roeping had toegestaan.

Dan was niet meer dan de helft van de kerk van Henk Blankespoor weggelopen.

Dan had Henk Blankespoor samen met hen en Gerard Blankespoor een bloeiende, praktisch functionerende gemeente vol leven gekregen, met een echt oog voor de medemens en de wereld waarin geleefd wordt.

Liefde voor alles en iedereen, als een getuigenis van en voor God.

Henk Blankespoor heeft in 1982 anders gekozen.

Hij wilde naar niemand luisteren en bleef als een alleenheerser, een dictator, een mini-paus op zijn Volle Evangelie troon in Den Haag zitten.

Dit heeft dan ook geresulteerd in de grote uitloop uit de gemeente van Henk Blankerspoor in 1984.

Daarna heeft Henk Blankespoor alleen maar terrein verloren in de christelijke wereld die hij zo graag had willen leiden.

Als klap op de vuurpijl komen er dan ook nog eens de valse aangiften in 1999 om de hoek kijken, met alle gevolgen van dien.

Dit is iets wat men niemand gunt, ook Henk Blankespoor niet, aldus Gerard Blankespoor.

Ondanks het schrijven in 1995 van Henk Blankespoor aan Gerard Blankespoor, blijft het zijn oudste broer en medemens die veel liefde nodig heeft.

17. Henk Blankespoor heeft zo moeten huilen om Gerard Blankespoor; wat moet er toch gebeuren, voordat Gerard Blankespoor wakker wordt? Als geen ander kent Henk Blankespoor, zo schrijft hij verder, het gat in het hart van Gerard Blankespoor, dat al vanaf zijn vroegste jeugd daarin is geslagen. Nog is alles niet verloren.

Er is zelfs nu nog genade voor Gerard Blankespoor, ondanks alle verschrikkelijke dingen die hij heeft gedaan, als hij, Gerard Blankespoor, maar uit zijn toneelspel wil stappen en niet langer de grote jongen uit wil hangen.

Want hij is alleen maar zielig. 

Hier wordt Henk Blankespoor ook nog sentimenteel.

Hij heeft zo moeten huilen!

Om wat?

Zoals al eerder gezegd, had Henk Blankespoor blij en trots kunnen zijn om hetgeen zijn broer Gerard Blankespoor heeft neergezet in de zichtbare wereld!

Een gemiste kans dus.

Gerard Blankespoor is helemaal niet in nood en weet als geen ander wie hij is en wat hij heeft gepresteerd, gedaan heeft en niet gedaan heeft!

Henk Blankespoor gelooft overduidelijk zo in zijn eigen waandenkbeelden omtrent Gerard Blankespoor, dat hij er van moet huilen.

Dat is niet alleen zielig, maar objectief pathetisch gedrag, gedragen door narcisme en haat naar zijn broer Gerard Blankespoor.

Als geen ander weet Henk Blankespoor dan ook af van het gat in het hart van Gerard Blankespoor, dat al vanaf zijn vroegste jeugd is geslagen.

Aan het eind van zijn schrijven aan Gerard Blankespoor gekomen, is dit wel helemaal een merkwaardige opmerking van Henk Blankespoor; een soort climax, die had kunnen dienen als een “eye-opener” voor Henk Blankespoor zelf.

Echter, de haat naar Gerard Blankespoor toe belemmert Henk Blankespoor om dat zichtbaar te krijgen.

Immers, de waarheid is, dat Henk Blankespoor Gerard Blankespoor helemaal NIET kent.

Van jongsaf aan heeft Gerard Blankespoor geen contact met Henk Blankespoor.

De laatste is als kind al met twee dingen bezig, zijn studie en zijn geloof.

Henk Blankespoor sloot zich op in zijn studeerkamer, of hij was weg naar religieuze bijeenkomsten.

Henk Blankespoor verklaart dit later ook zelf bij de politie te Rijswijk, na zijn arrestatie in 1999:

“Ik heb nooit goed met Gerard Blankespoor op kunnen schieten”.

Gerard Blankespoor beaamt dit ook door verder nog te stellen, dat in de periode dat Gerard Blankespoor met zijn gezin in de kerk van Henk Blankespoor vertoefde, er wel een wat betere omgang met elkaar ontstond, maar van een goede relatie hebben kan zeker niet gesproken worden.

Henk Blankespoor was, ook in die tijd, afstandelijk naar Gerard Blankespoor toe, en als er al een direct gesprek was, dan probeerde Henk Blankespoor Gerard Blankespoor in de hoek te drukken onder het mom van een pastoraal gesprek.

Zoals Gerard Blankespoor zelf zegt: “Henk Blankespoor kan veel beweren, maar mij kennen, zoals hij beweert, heeft zich nooit kunnen ontwikkelen”.

Henk Blankespoor preciseert ook het zogenaamde gat in het hart van Gerard Blankespoor niet en zo blijft het dus een losse flodder van Henk Blankespoor om Gerard Blankespoor emotioneel te raken.

Gerard Blankespoor zegt dan ook niet te weten waar Henk Blankespoor op doelt en voelt zich dan ook in het geheel niet aangesproken door deze opmerking van Henk Blankespoor.

Het doet zich dan ook duidelijk als een onderdeel van de waandenkbeelden voor, die Henk Blankespoor over Gerard Blankespoor heeft geconstrueerd.

In de optiek van Henk Blankespoor over Gerard Blankespoor, is er zelfs nu nog genade na al die verschrikkelijke dingen die Gerard Blankespoor heeft gedaan.

In de zienswijze van Henk Blankespoor betekent dit op je knieen gaan voor je oudere broer Henk en je dan helemaal aan hem overgeven; dan volgt zijn absolutie en dien je in het vervolg alleen maar datgene te doen, wat Henk Blankespoor vanaf zijn troon dicteert.

Zo is het gegaan en zo gaat het nog steeds met alle volgelingen van Henk Blankespoor, inclusief zijn eigen kinderen en kleinkinderen, tenminste voor zover hij nog contact met hen heeft.

Henk Blankespoor etaleert zichzelf als een ziek mens die volledig buiten de werkelijkheid van het leven in de zichtbare wereld staat.

Zielig, maar helaas maar al te waar!

Maar, zo zegt Henk Blankespoor, voor Gerard Blankespoor is er hoop, als hij maar uit zijn toneelspel van de grote jongen wil stappen.

Hier maakt Henk Blankespoor ook weer inzichtelijk waar hij door gedreven wordt.

Het is de afgunst naar Gerard Blankespoor, die in werkelijkheid ook de grote jongen is door wat hij heeft neergezet;

die bij de Haagsche politiek in de belangstelling stond vanwege zijn landelijk en internationaal operende hulpverleningsprogramma voor verslaafden;

ook op Curaçao en St. Maarten om de tafel heeft gezeten met de daar verantwoordelijke ministers;

die daarnaast met de Nederlandse Justitie een overeenkomst heeft gesloten, om veroordeelde verslaafden op te vangen en te begeleiden als vervangende vorm van gevangenisstraf;

die vele goede contacten onderhield met kerken en andere instanties in Nederland en daar buiten.

Hoe zo, de grote jongen UITHANGEN?!

Gerard Blankespoor was, voor zijn onterechte arrestatie in 1999, een man die door iedereen met respect werd behandeld en waar men bewondering had voor hetgeen hij heeft neergezet.

Gerard Blankespoor had zijn legitieme plaats in de maatschappij ingenomen, landelijk en internationaal, inclusief de kerken met uitzondering van de extreme groepering waar Henk Blankespoor toe gerekend kan worden.

Henk Blankespoor vindt dit eigenlijk maar ongepast; hij, Henk Blankespoor, zou eigenlijk de grote jongen moeten zijn.

Het toneelspel van Henk Blankespoor is het overduidelijk creëeren van een totaal eigen wereld met Henk Blankespoor in het centrum daarvan.

Alleen het is allemaal niet waar en totaal geen werkelijkheid.

Feitelijk is het beangstigend als iemand als Henk Blankespoor zich zo manifesteert in de samenleving.

Psychische tekortkomingen en afwijkingen zijn voor Henk Blankespoor dan ook niet ondenkbeeldig, gezien zijn verleden en heden.

Ook in het gezin van Henk Blankespoor zijn dit soort zaken waargenomen, waardoor één van zijn kinderen ook in het verleden in een psychiatrische inrichting is opgenomen geweest.

18. “Gerard, broer, ik heb sterk het gevoel, dat het nu is of nooit.

Wil toch luisteren naar je oudere broer, die daar waar je woont, hulp wil aanbieden.

Als je dat afslaat, ben je reddeloos verloren.” 

Henk Blankespoor voelt dat het nu is of nooit, opdat Gerard Blankespoor maar wil luisteren naar zijn oudere broer.

Henk Blankespoor refereert hier overduidelijk naar het Oud Testamentisch patriarchale systeem, waar de oudste broer de leiding heeft over het grotere familie gebeuren en van daaruit ook de wijsheid en de zeggenschap over de andere familieleden had.

Dit is echter niet van deze tijd, los nog van het feit dat Christus ons heeft vrijgemaakt van de slavernij, inclusief de patriarchale verbanden van het Oude Testament.

Vandaar ook dat er een Nieuw Testament is!

Over dit had Henk Blankespoor ook niet moeten schrijven.

Henk Blankespoor gooit een zogenaamd geestelijk sausje over zijn misplaatste aantijgingen aan het adres van de zogenaamde mislukkingen van Gerard Blankespoor, hetgeen, zoals geconcludeerd is, een waandenkbeeld is, een constructie van de werkelijkheid van Gerard Blankespoor, zoals Henk Blankespoor die graag ontvouwd zou zien worden.

Als Gerard Blankespoor dit afslaat, de hulp die zijn oudere broer hem, daar waar Gerard Blankespoor woont, wil geven, dan is hij reddeloos verloren.

De vraag hierbij is, waar Henk Blankespoor dit op baseert.

Gerard Blankespoor is nooit en te nimmer een afhankelijk persoon geweest van wie of wat dan ook.

Als er zich al problemen voordeden, dan heeft hij deze adequaat met wijsheid en inzicht in zaken opgelost.

Gerard Blankespoor is altijd een volwassen, evenwichtig en rustig mens geweest, die iedere crisis situatie aan kon en tot een goed einde heeft gebracht, getuige zijn politiecarriere, alsmede zijn bewonderenswaardige loopbaan als predikant/hulpverlener in Nederland en daar  buiten.

Bovendien met een realitietszin waar Henk Blankespoor een puntje aan kan zuigen.

Gerard Blankespoor erkent dan ook ruiterlijk zijn fouten die hij als mens ook heeft gemaakt.

Gerard reddeloos verloren?

Ja, maar dan alleen in de waandenkbeelden van zijn oudere broer Henk Blankespoor!

En daar zit geen muziek in, laat staan waarheid!

19. Henk Blankespoor besluit met het volgende: 

 “Gerard Blankespoor breek met je hoogmoed, je hebt niets meer te verliezen.

Joh, je kunt alleen maar winnen.

Laat je leven er toch ooit eens anders uitzien, dan het nu schijnt.

Tracht niet langer wanhopig iets te zijn, waartoe je overduidelijk nimmer geroepen was. Alleen dan is er een uitweg.”

Henk Blankespoor besluit met de oproep dat Gerard Blankespoor zijn hoogmoed moet laten varen.

Dat Gerard Blankespoor weet wie hij is en wie hij zeker niet is, is een feit!

Gerard Blankespoor is een uitstekend in balans zijnde persoonlijkheid, zowel psychisch, emotioneel als rationeel.

Alleen zo zijnde heeft hij het zo ver kunnen brengen in alle prestaties, die hij heeft neergezet in de samenleving.

Alleen zo zijnde is hij een zegen geweest voor vrijwel alle mensen die hij heeft gesproken en voor alle mensen, die onder zijn gehoor waren tijdens zijn predikingen in binnen en buitenland en voor alle mensen die hij praktische hulp heeft geboden in de door hem opgezette en geleide stichtingen, met behulp van de door hem ontwikkelde unieke theapeutisch-agogisch hermeneutisch-nouthetische counselingsmethode.

Gerard Blankespoor is wel trots op wat hij heeft mogen neerzetten in de zichtbare wereld, maar om hem te betichten van hoogmoed strookt niet met de werkelijkheid van zijn persoonlijkheid, alhoewel iedereen moet oppassen om niet hoogmoedig te worden.

Aan Gerard Blankespoor kan Henk Blankespoor dan zeker een voorbeeld nemen, alhoewel de laatste daar wel moeite mee zal hebben.

Immers, Gerard Blankespoor is het NIET luisterende, onhandelbare, hoogmoedige en reddeloos verloren gaande broertje van Henk Blankespoor, aldus de waandenkbeelden van de laatste.

Volgens Henk Blankespoor zou het leven van Gerard Blankespoor er anders uit moeten zien dan het nu (anno 1995) is.

Het probleem zit hem ook hier in de perceptie die Henk Blankespoor er op nahoudt over Gerard Blankespoor.

Gerard Blankespoor heeft geen behoefte om zijn leven en zijn prestaties als ex-politieman en/of predikant/hulpverlener er anders uit te laten zien.

Gerard Blankespoor’s woorden, maar vooral ook zijn daden in deze wereld mogen gezien worden en spreken ook voor zich.

Wie is Henk Blankespoor, dat hij kan vinden dat het verkeerd is wat Gerard Blankespoor heeft gedaan en dat het dus anders (lees herschreven) dient te worden?

Henk Blankespoor wil daar maar wat graag aan meewerken, want, zo luidt de laatste zin van Henk Blankespoor aan Gerard Blankespoor:

“Je moet niet langer wanhopig proberen iemand te zijn, waar je overduidelijk nimmer toe geroepen was”.

Helaas voor Henk Blankespoor en diens waandenkbeelden over Gerard Blankespoor, waardoor hij pathetisch probeert Gerard Blankespoor naar zijn hand te zetten en zodoende weer aanzien denkt te winnen in de (schijn) christelijke wereld waarin Henk Blankespoor vertoeft, Gerard Blankespoor’s leven, zijn woorden, zijn daden, zijn geleverde prestaties en realiteitszin, maken zichtbaar dat hij wel degelijk een roeping had en heeft (anno 2017).

Hierover is nu genoeg geschreven vanuit een objectief standpunt.

Immers, er is er maar Eén die een mens kan roepen om voor Hem alles op te geven (in het geval van Gerard Blankespoor diens politiecarriere), teneinde in Zijn wijngaard te gaan werken. En dat is dus alleen God Zelf!

Henk Blankespoor denkt daar anders over, want hij stelde al in 1979 vast, dat Gerard Blankespoor geen roeping had, waarop Gerard Blankespoor antwoordde dat alleen God dat kan bepalen.

Hierop was het antwoord van Henk Blankespoor “Ik zeg het je toch”!

Over waandenkbeelden gesproken en constructie van de werkelijkheid door Henk Blankespoor.

NADERE TOELICHTING

Gerard Blankespoor heeft op bovenstaande brief nooit gereageerd, omdat het feitelijk in 1995 een Judas streek is geweest van Henk Blankespoor, bedoeld als mes in de rug van Gerard Blankespoor.

Datzelfde geldt voor het door Henk Blankespoor voegen van die brief uit 1995 bij zijn verhoor bij de politie in 1999.

Daar wilde Gerard Blankespoor toen in 1995 en in 1999 boven staan en voelde en voelt zich nog steeds daar niet door  aangesproken.

Deze brief bevat geen enkele substance, er worden alleen maar kreten casu quo one-liners gebezigd, die feitelijk het complex, waar Henk Blankespoor aan lijdt, zichtbaar maakt.

Dat deze brief nu, 20 jaar na dato, alsnog gepubliceerd en becommentarieerd wordt, is gelegen in het feit dat de legacy van Gerard Blankespoor zo nog beter tot zijn recht komt en goeroes, helaas, ook in het Christendom niet misstaan!

Verder moet nog opgemerkt worden, dat de brief van Henk Blankespoor aan Gerard Blankespoor van 27 september 1995, feitelijk alles zegt over  Henk Blankespoor zelf en niets over Gerard Blankespoor.

Het jaloerse, rancuneuze en geen tegenspraak duldende karakter van Henk Blankespoor, wordt hierin dan ook meer dan zichtbaar.

 “PROFESSIONAL JEALOUSY CAN BRING DOWN A NATION

THE ONLY REQUIREMENT IS TO DELIVER ON TIME”

VAN MORRISON