Drie grote spelers

 

DRIE GROTE SPELERS

 

De drie wereldwijd opererende spelers hebben veel overeenkomsten.

Ze beschikken alle drie over een groot militair apparaat met heel veel slagkracht, waaronder ook atoomwapens en geavanceerde raketsystemen.

Daarnaast hebben ze ook een groot consumptief binnenland met een potentieel grote stuwende economische waarde.

Op het eerste gezicht kan men zeggen, dat ze alle drie voorstander zijn van het globalisme, als het gaat om invloed, handel en het tegengaan van klimaatverandering.

  

AMERIKA

Tot voor kort hadden de USA, China en Rusland het klimaataccoord van Parijs in 2016 ondertekend tesamen met vrijwel de rest van de andere landen.

Totdat Trump in januari 2017 geïnaugureerd werd als de nieuwe president van de Verenigde Staten met een termijn van vier jaar.

Naast het terugdraaien van heel veel besluiten van zijn voorganger Barack Obama op binnenlands beleid, was de terugtrekking uit het Parijse klimaataccoord en het stappen uit de onderhandelingen van het TPP-verdrag, een schok die wereldwijd met grote verbazing, maar ook met ergernis, werd ontvangen.

” Ook met betrekking tot de zogenaamde soft power inbreng van de USA in de wereld, wordt er onder Trump ernstig bezuinigd op het ondersteunen van mensen in rampgebieden, civiele wederopbouw na een oorlog en armoedebestrijding in zijn algemeenheid “

Trump had de toon gezet met betrekking tot de koers die de USA onder zijn leiding zou gaan varen en dit tot op de dag van vandaag in volle hevigheid nog steeds doet.

De invloed van de USA in de wereld is dan ook ernstig aan het afbrokkelen op politiek en militair terrein, maar vooral ook op het staan voor algemeen aanvaarde morele normen en waarden, de belangen van het leefklimaat, discriminatie en de rechten van de mens.

Ook met betrekking tot de zogenaamde soft power inbreng van de USA in de wereld, wordt er onder Trump ernstig bezuinigd op het ondersteunen van mensen in rampgebieden, civiele wederopbouw na een oorlog en armoedebestrijding in zijn algemeenheid.

Ook op binnenlands beleid heeft Trump zijn toon gezet.

America first is dan ook terug te vinden op het gebied van immigratie, het uitzetten van vreemdelingen en bescherming van bepaalde binnenlandse gebieden tegen geïmporteerde producten.

De eerste tarieven/heffingen op staal en aluminium zijn als protectionistische maatregelen van kracht geworden; 25% op staal uit het buitenland en 10% op aluminium.

Het grote gevaar wat dit protectionisme oplevert, is een wereldwijde handelsoorlog die gaat onstaan, zodra de met die tarieven getroffen landen tegenmaatregelen instellen in de vorm van heffingen op allerlei producten die de USA exporteert.

De geschiedenis heeft echter geleerd dat er bij deze handelsoorlogen geen winnaars zijn, alleen maar verliezers, dat met name de consumenten van de betrokken landen dit hard voelen in hun portomonnee en dat ook de werkgelegenheid in die landen afneemt.

Dit Trumpisme heeft al geleid tot afbouw van de interesse om zich effectief te bemoeien met de nodige brandhaarden in de wereld, zoals het Midden-Oosten, de Rohingya vervolging in Myanmar en het conflict in Jemen.

Wat overblijft op buitenlands gebied is het opvoeren van de spanningen met Noord-Korea en Iran om geforceerd een zogenaamde overwinning op zijn naam te kunnen schrijven.

Dat de veiligheid van de wereld hierbij op het spel staat, is voor Trump totaal niet interessant.

America first, daar gaat het om. Maar eigenlijk bovenal om Trump zelf, die de geschiedenis in wil gaan als de beste president aller tijden, ook al wordt dit door de feiten omtrent zijn persoon en handelen gelochenstraft.

Alles overziend, kan gesteld worden dat de USA sinds Trump het pad van het globalisme in grote lijnen al heeft verlaten en waarschijnlijk dit in de toekomst nog meer gaat doen.

Het beleid van Trump heeft een extreem nationalistische houding opgewekt bij heel veel mensen, overigens gelukkig nog steeds een minderheid in Amerika: Een toegenomen haat tegen minderheden en migratie; Een algemene onverdraagzaamheid tegen anders denkenden; Handel willen drijven alleen op de voorwaarden van Trump; Wereldwijd opererende dictators worden zeer gewaardeerd, zoals Putin, Duterte en Erdogan.

” America first is dan ook terug te vinden op het gebied van immigratie, het uitzetten van vreemdelingen en bescherming van bepaalde binnenlandse gebieden tegen geïmporteerde producten ” 

De vrije democratie is niet iets waar Amerikanen zich mee bezig moeten houden.

Trump en zijn aanhangers willen dan ook maar wat graag voor altijd blijven zitten waar ze zitten: in het Witte Huis!

De USA ondergaat momenteel grote veranderingen en als Trump nog lang blijft zitten wordt Amerika, in de geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog, het eerste democratische land waar het extreem nationalisme de vrije hand krijgt.

Geld voor buitenlandse projecten wordt gestopt of sterk verminderd.

Het aanzien van de USA in de wereld is ernstig tanende bij dit “ieder voor zich en God voor ons allen”-basis principe van het (extreem) nationalisme.

De leider van de vrije wereld is geworden tot een marionet van dit nationalisme; de USA onwaardig!

 

CHINA

 

In China zien we een wat andere ontwikkeling.

Heel lang is China een slapende reus geweest, die in de afgelopen decennia langzaam is gaan ontwaken.

Onder de nu voor het leven gekozen leider Xi Jinping, heeft China zich met name ontwikkeld tot een economische macht, die momenteel de tweede plaats in de wereld inneemt.

De verwachting is dat dit land in de nabije toekomst de USA op dit punt van de troon gaat stoten.

In tegenstelling tot Trump, zien we in Xi een pleiter voor globalisering, niet alleen op economisch terrein, maar ook op het gebied van klimaatverandering, wat tot uiting komt in allerlei maatregelen om de kwaliteit van o.a. de lucht in China aan te pakken.

China is en blijft voorlopig echter een land met een dictatoriale regering, met een eenpartij stelsel, waar de vrijheid van meningsuiting ver te zoeken is.

” De militaire potentie van China wordt onder Xi verder opgeschroefd en ingezet om de belangen en invloed van China te waarborgen; dit komt momenteel vooral tot uitdrukking in de claims die China heeft neergelegd met betrekking tot de Zuid-Chinese zee, waar allemaal kleine, kunstmatige eilanden worden gecreëerd voor militaire doeleinden “

De dissidenten worden opgepakt en vervolgd, mensenrechten kent men er feitelijk niet, het importeren van goederen en diensten is aan sterke banden gelegd en de valuta wordt waar nodig in het voordeel van China gemanipuleerd.

Om nog maar te zwijgen over de eigendomsrechten en intellectuele eigendommen van goederen en diensten, die met voeten getreden worden.

Ook de militaire potentie van China wordt onder Xi verder opgeschroefd en ingezet om de belangen en invloed van China te waarborgen.

Dit komt momenteel vooral tot uitdrukking in de claims die China heeft neergelegd met betrekking tot de Zuid-Chinese zee, waar allemaal kleine, kunstmatige eilanden worden gecreëerd voor militaire doeleinden.

Onder Xi is China vooralsnog met name gericht op expansie via vreedzame middelen.

” China is ontwaakt en zal stap voor stap overal zijn macht en invloed laten gelden in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, in Australië en niet te vergeten, in Azië zelf “

Chinese staatsbedrijven helpen veel landen in Afrika met de ontwikkeling van de economie aldaar. Ook in Europa zien wij Chinese bedrijven hun deuren openen, zoals de Great Wall autocompany in Bulgarije.

Deze toenemende invloed heeft over het algemeen een positieve werking op de ontwikkeling in de betreffende landen.

China is ontwaakt en zal stap voor stap overal zijn macht en invloed laten gelden in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, in Australië en niet te vergeten, in Azië zelf.

China wil zich graag neerzetten als het voorbeeld van een nieuwe heilstaat.

China als wereldspeler?

Jazeker, maar China streeft niet echt naar een vrij globalisme, waar iedereen beter van wordt.

In de kern van de zaak blijft China een gesloten, protectionistisch land en is in dat opzicht ook extreem nationalistisch.

Dit komt met name tot uitdrukking in hoge importheffingen op alle buitenlandse goederen die China binnenkomen en de beperking van vrijheden, die buitenlandse bedrijven worden opgelegd, als ze zich in China willen vestigen.

Globalisering voor China?

Ja, maar uitsluitend onder hun voorwaarden, hun normen en waarden. Dan kan er handel gedreven worden onder de vlag van China Eerst!  

 

RUSLAND

 

In Rusland, waar Putin al vele jaren aan de macht is, tekent zich iets anders af. Na de val van de muur in 1989, verbrokkelde de oude Sovjet-Unie en kregen veel Europese staten hun eigen identiteit terug. De staten, met name in de Caucasus, werden vooral satellietlanden van het nieuwe Rusland onder Putin.

De macht en invloed van de Sovjets en het communisme was gebroken.

Dit tot groot verdriet en ergernis van Putin, die er dan ook alles aan doet om de oude macht, glorie en invloed te herstellen.

Dit komt o.a. tot uiting in zijn bemoeienissen met de Oekraïne, waar hij op slinkse en leugenachtige wijze en tot verbijstering van het toekijkende Westen, de Krim tot Ruslands grondgebied heeft gemaakt en de annexatie van het oosten van de Oekraïne niet veraf meer lijkt.

Ook in Georgië heeft hij op dezelfde wijze landjepik gespeeld.

In Syrië zag Putin zijn kans, na de aarzeling van Barack Obama, om daar in te grijpen.

Syrië was en is een oude bondgenoot van Rusland en de toenmalige Sovjet-Unie.

Russische militairen waren daar al langere tijd aanwezig en de falende houding van de USA was het moment voor Putin om niet alleen militair Syrië bij te staan en een wending te geven aan de burgeroorlog, die tot op heden doorgaat, maar vooral om aanzien en invloed te winnen in het gehele Midden-Oosten.

” Rusland onder leiding van Putin wil zich vooral militair opwerpen, om zijn wereldbelangen te behartigen “

Vrijwel iedere leider in het Midden-Oosten, inclusief Nethanyahu van Israel, heeft al op de schoot van Putin in het Kremlin gezeten.

Ook Rusland ondersteunt het globalisme, maar zeker ook niet een vrij en vrijblijvend globalisme.

Rusland onder leiding van Putin wil zich vooral militair opwerpen, om zijn wereldbelangen te behartigen.

Economisch is Rusland vooral afhankelijk van grondstoffen, zoals olie en gas, met de opbrengst waarvan ze hun militaire macht en instituties versterken.

Onder leiding van Putin worden er dan ook allerlei nieuwe en geavanceerde wapens en raketsystemen ontwikkeld, om deze waar nodig wereldwijd in te kunnen zetten in hun idee van globalisme.

Intern heerst er een dictatuur, waar mensenrechten en vrijheid van meningsuiting ver zijn te zoeken.

Democratische waarden worden omgevormd tot zogenaamde democratische waarden en normen aan de buitenkant.

Dit komt tot uitdrukking in het kiesstelsel, waarbij alleen kansloze kandidaten op de lijst komen te staan.

Tegenstanders worden uitgesloten, vastgezet of vermoord en zelfs als ze het vege lijf weten te redden, door zich in het buitenland te vestigen, lopen ze het risico om alsnog om zeep geholpen te worden, zoals Litvinenko in 2006 en recent de aanslag op dubbelspion Skripal en zijn dochter in Salisbury in de UK.

” Democratische waarden worden omgevormd tot zogenaamde democratische waarden en normen aan de buitenkant; dit komt tot uitdrukking in het kiesstelsel, waarbij alleen kansloze kandidaten op de lijst komen te staan “

Ja, Rusland doet in zekere zin aan globalisering, maar daarbij gaat het vooral om hun militaire invloed en macht.

En ja, Rusland is toegankelijker dan China voor buitenlanders en hun bedrijven.

En ja, Rusland heeft die buitenlanders economisch hard nodig, om intern alles draaiende te houden.

Echter, door de agressieve vorm van invloed uitoefenen in de wereld, ligt Rusland in zijn algemeenheid en vele van haar topmensen onder sancties van het Westen.

Hierdoor gaat de economie zich niet ontwikkelen in de richting die Putin in 2018, bij zijn zoveelste herverkiezing, heeft beloofd.

Daarnaast heerst er bij Putin en bij vele van zijn medestanders, een grenzeloos chauvinisme voor alles wat Russisch is of maar kan worden.

Rusland Eerst, Rusland Boven Alles, Rusland als de sterkste, de machtigste.

Rusland als de bepalende factor in de wereld.

Dat is extreem nationalisme van het eerste uur.

Ook in Rusland gaat het niet om de mensen waar Putin over waakt of om eerlijke vrije handel te drijven in de wereld, of om hulp te verlenen aan hen die dat wereldwijd behoeven.

Putin maakt handig gebruik van dit onder het Russiche volk levende chauvinisme.

Hij buigt dit om naar meerdere glorie voor hemzelf.

Bovendien verrijken hij en zijn medestanders zich op allerlei mogelijke manieren, hetgeen resulteert in miljarden op bankrekeningen in het buitenland.

Dit alles onder de vlag van Rusland Eerst.

Anders dan in China, anders dan in de USA, maar het is en blijft extreem nationalisme!