Trump had de toon gezet met betrekking tot de koers die de USA onder zijn leiding zou gaan varen en dit tot op de dag van vandaag in volle hevigheid nog steeds doet.
De invloed van de USA in de wereld is dan ook ernstig aan het afbrokkelen op politiek en militair terrein, maar vooral ook op het staan voor algemeen aanvaarde morele normen en waarden, de belangen van het leefklimaat, discriminatie en de rechten van de mens.
Ook met betrekking tot de zogenaamde soft power inbreng van de USA in de wereld, wordt er onder Trump ernstig bezuinigd op het ondersteunen van mensen in rampgebieden, civiele wederopbouw na een oorlog en armoedebestrijding in zijn algemeenheid.
Ook op binnenlands beleid heeft Trump zijn toon gezet.
America first is dan ook terug te vinden op het gebied van immigratie, het uitzetten van vreemdelingen en bescherming van bepaalde binnenlandse gebieden tegen geïmporteerde producten.
De eerste tarieven/heffingen op staal en aluminium zijn als protectionistische maatregelen van kracht geworden; 25% op staal uit het buitenland en 10% op aluminium.
Het grote gevaar wat dit protectionisme oplevert, is een wereldwijde handelsoorlog die gaat onstaan, zodra de met die tarieven getroffen landen tegenmaatregelen instellen in de vorm van heffingen op allerlei producten die de USA exporteert.
De geschiedenis heeft echter geleerd dat er bij deze handelsoorlogen geen winnaars zijn, alleen maar verliezers, dat met name de consumenten van de betrokken landen dit hard voelen in hun portomonnee en dat ook de werkgelegenheid in die landen afneemt.
Dit Trumpisme heeft al geleid tot afbouw van de interesse om zich effectief te bemoeien met de nodige brandhaarden in de wereld, zoals het Midden-Oosten, de Rohingya vervolging in Myanmar en het conflict in Jemen.
Wat overblijft op buitenlands gebied is het opvoeren van de spanningen met Noord-Korea en Iran om geforceerd een zogenaamde overwinning op zijn naam te kunnen schrijven.
Dat de veiligheid van de wereld hierbij op het spel staat, is voor Trump totaal niet interessant.
America first, daar gaat het om. Maar eigenlijk bovenal om Trump zelf, die de geschiedenis in wil gaan als de beste president aller tijden, ook al wordt dit door de feiten omtrent zijn persoon en handelen gelochenstraft.
Alles overziend, kan gesteld worden dat de USA sinds Trump het pad van het globalisme in grote lijnen al heeft verlaten en waarschijnlijk dit in de toekomst nog meer gaat doen.
Het beleid van Trump heeft een extreem nationalistische houding opgewekt bij heel veel mensen, overigens gelukkig nog steeds een minderheid in Amerika: Een toegenomen haat tegen minderheden en migratie; Een algemene onverdraagzaamheid tegen anders denkenden; Handel willen drijven alleen op de voorwaarden van Trump; Wereldwijd opererende dictators worden zeer gewaardeerd, zoals Putin, Duterte en Erdogan.