Justitie

JUSTITIE

 

ARRESTATIES

 

Met veel machtsvertoon, waaronder politiehonden (alleen de helicopter ontbrak), werden op 18 mei 1999 rond zes uur in de ochtend de gebroeders Fred en Gerard Blankespoor aangehouden in hun respectievelijke woningen te Apeldoorn, alsmede de oudste broer Henk Blankespoor in zijn woning te Wateringen.

” Henk Blankespoor wordt na drie dagen vrijgelaten, ondanks dat hij door Edith Blankespoor er van beschuldigd wordt de intellectuele dader te zijn “

Dit alles in opdracht van de Haagse Officier van Justitie Mr. Van den Honert. Laatstgenoemde zou later, vanwege zijn blunders en uitblijven van zichtbaar resultaat, van deze zaak gehaald worden en worden vervangen door de Rotterdamse Officier van Justitie Mr. Hemelaar.

Henk Blankespoor wordt na drie dagen vrijgelaten, ondanks dat hij door Edith Blankespoor er van beschuldigd wordt de intellectuele dader te zijn; met haar woorden “Henk wist er wel van af. Henk was een regelaar.”

Gerard en Fred Blankespoor hebben honderdendrie dagen in voorarrest gezeten en werden op 26 augustus 1999 op last van de Officier van Justitie Mr. Van den Honert in vrijheid gesteld, om hun nog lopende rechtszaak zonder beperkingen af te wachten.

Dat de motieven van politie, justitie en ook de gemeente Apeldoorn, om de gebroeders Blankespoor te arresteren op basis van valse aangiften verre van zuiver waren, blijkt o.a. uit de publicatie van het Reformatorisch Dagblad van 17 september 1999 en van het OM te Zutphen van juni 1999.

Daar wordt gesteld dat De Schakel, opgericht door Gerard Blankespoor, al jaren lang een doorn in het oog is van politie, justitie en de gemeente Apeldoorn.

In 1998 vertraagt de gemeente Apeldoorn dan ook al het uitbetalen van de uitkeringen van de bewoners van De Schakel met drie maanden en meer (zie de verklaring van Stichting De Keursteen) en start het OM op instigatie van de gemeente Apeldoorn en aanreiker Gerard Gabriëlse een vooronderzoek naar Gerard Blankespoor en De Schakel, waarbij prostitutie, wapenhandel, handel in verdovende middelen en sociale verzekeringsfraude de kernpunten zijn.

Zwaar geschut dus om de privékliniek, die met aantoonbare betere resultaten werkte dan de zwaar gesubsidieerde instellingen van de overheid, te stoppen.

In dit kader werden ook in 1999 uitbreidingsplannen van De Schakel van 130 bedden naar 350 bedden, door de gemeente Apeldoorn op slinkse wijze getorpedeerd.

Toen De Schakel eind 1999 door de arrestaties en door de enorme publiciteit die dit kreeg failliet ging en werd overgenomen door de stichting De Hoop uit Dordrecht, dus na de arrestaties en vrijlating en publiciteit in binnen- en buitenland rond Gerard Blankespoor en De Schakel, kwam het OM op 13 oktober 1999 met het persbericht, dat noch De Schakel, noch Gerard Blankespoor zich schuldig hadden gemaakt aan de strafbare feiten zoals hierboven beschreven.

” Zwaar geschut dus om de privékliniek, die met aantoonbare betere resultaten werkte dan de zwaar gesubsidieerde instellingen van de overheid, te stoppen “

Het kwaad is dan echter al geschied, met name door de aanhouding van Gerard Blankespoor op basis van de valse aangiften gedaan in 1998 door Martijn Overduin en Edith Blankespoor.

Immers, het OM had ook anders kunnen reageren, namelijk door de verdachten in deze zaak niet aan te houden, maar alleen feitelijk te verhoren.

Dit deed het OM in Den Haag wel bij Hans Jongsma, die toen bij het Parket van Justitie werkte en van dezelfde feiten werd verdacht op aangeven van Edith Blankespoor als Gerard Blankespoor en Fred Blankespoor.

Echter, omwille van andere motieven dan de waarheidsvinding, werden Gerard en Fred Blankespoor aangehouden en langdurig buiten spel in het Huis van Bewaring vastgezet.

Met als gevolg dat dit nieuws de geschreven pers in Nederland en op Curaçao (waar De Schakel een kantoor had) bezig hield, alsmede de nieuwsgaring op TV in Nederland en ook daarbuiten, o.a. de TV op Curaçao en CNN, haalde.

De kameraden van de plaatselijke en landelijke overheden hadden elkaar gevonden; hand in hand en onverwachts mogelijk geworden door de valse aangifte van Martijn Overduin en Edith Blankespoor gedaan in 1998, hebben de gemeente Apeldoorn en het OM een definitief halt toegeroepen aan een unieke, succelsvolle afkick- en herstelprogramma voor verslaafden (de hermeneutische-nouthetische councelingsmethode).

” De voorzittende rechter R.L. Elkerbout memoreerde nog op die zitting, dat gerechtsdeskundige dr. H.J.G. Soppe als psycholoog had vastgesteld in 1998 (voor de aanhouding dus van Fred en Gerard Blankespoor), dat de verklaring van Martijn Overduin tegenstrijdigheden bevatte, alsmede dat de vloer werd aangeveegd door prof. Dr. H.F.M. Crombag met de niet-wetenschappelijke bevindingen van dr. Kemperman, als ook met de verklaringen van Edith Blankespoor en Martijn Overduin “

Dit weliswaar ten koste van de waarheid en met zeer zware en ernstige gevolgen voor de slachtoffers (o.a. Gerard Blankespoor) van dit handelen van de overheden en de valse aangevers Martijn Overduin en Edith Blankespoor.

Op 29 april 2000 eist de Officier van Justitie Mr. Hemelaar al direct bij aanvang van de zitting vrijspraak voor de gebroeders Fred en Gerard Blankespoor.

De voorzittende rechter R.L. Elkerbout memoreerde nog op die zitting, dat gerechtsdeskundige dr. H.J.G. Soppe als psycholoog had vastgesteld in 1998 (voor de aanhouding dus van Fred en Gerard Blankespoor), dat de verklaring van Martijn Overduin tegenstrijdigheden bevatte, alsmede dat de vloer werd aangeveegd door prof. Dr. H.F.M. Crombag met de niet-wetenschappelijke bevindingen van dr. Kemperman, als ook met de verklaringen van Edith Blankespoor en Martijn Overduin.

Een laatste ultieme poging van het justitiele apparaat om deze uitspraak en blamage voor Justitie nog een andere wending in hun voordeel te geven, wordt gedaan door een inmiddels gepensioneerde politieman en chef toendertijd van Gerard Blankespoor.

Onder het genot van een wijntje en een overigens heerlijke Surinaamse maaltijd wordt door deze chef, die overigens ook aanwezig was op de bruiloft van Gerard en Caroline, gesteld dat waar rook is, er ook vuur moet zijn. Dus vertel het gewoon eerlijk wat er echt heeft plaatgevonden. Het kan niet anders Gerard Blankespoor, je bent vast toch schuldig. Dit is een typisch staaltje van een politiecultuur die niet met de gedachte kan leven dat ze mensen van hun bed lichten die echt totaal onschuldig zijn.

Onnodig om te vermelden, maar na opnieuw een explicatie te hebben gegeven van zijn onschuld in deze, wilde deze politiechef geen contact meer hebben met Gerard Blankespoor, ondanks herhaalde pogingen van laatstgenoemde hiertoe.

De klap op de bekende vuurpijl komt naar aanleiding van de aangifte van Gerard Blankespoor tegen de valse aangevers, gedaan in juni 2000. Uiteindelijk beslist het Hooggerechtshof in 2003 “dat de valse aangevers niet vervolgd behoeven te worden, daar deze aangifte voor hen, alhoewel in strijd met de waarheid, in hun eigen hervonden herinneringen en dromen geloven. In hun valse verklaringen bij de aangiftes gaat geen opzet schuil om de waarheid geweld aan te doen. Zij geloven immers heilig in hun verhaal.”, aldus de uitspraak van het Hooggerechtshof te ‘s-Gravenhage. 

Liegen mag dus, volgens Justitie, als je maar hard genoeg in je eigen leugens gelooft! 

 

“PROFESSIONAL JEALOUSY CAN BRING DOWN A NATION

THE ONLY REQUIREMENT IS TO DELIVER ON TIME”

VAN MORRISON

 

 

Haags Gerechtshof: LIEGEN MAG!

APELDOORN – Rechercheurs van de zedenpolitie in Den Haag wisten niet wat ze hoorden, toen de 24-jarige E.B. op 30 september 1998 aangifte deed van zware sadistische en seksuele mishandelingen, waarvan zij omstreeks 1986 het slachtoffer zou zijn geweest. Ronduit schokkend was dat zij haar vader -Fred B.- zijn twee broers, een vriend van hen en haar al overleden grootvader van deze wandaden betichtte. De broers waren alle drie gerespecteerde predikanten bij de pinkstergemeente in Den Haag en Apeldoorn.

“Als ik niet meewerkte, werd ik geslagen en gestompt. Ik werd met de dood bedreigd als ik iets zou vertellen over de gebeurtenissen. Ze waren uiterst sadistisch. Toen ik tussen dertien en vijftien jaar oud was, werd mijn buik steeds dikker. Na afloop van een kerkdienst in het Thomas Moore College in Den Haag werd ik door de drie broers geaborteerd.”

Dat zou volgens de vrouw gebeurd zijn met behulp van een koevoet, waarna ze buiten bewustzijn zou zijn geraakt. Bijzonder merkwaardig was dat niemand – ook haar eigen moeder niet- ooit geconstateerd had dat zij zwanger was. Nog vreemder was dat zij na de door haar geschetste gewelddadige abortus niet onder medische behandeling moest worden gesteld, terwijl de koster van de kerk later getuigde dat het onmogelijk had kunnen plaatsvinden zonder dat hij er iets van gemerkt had.

De rechercheurs slikten het allemaal voor zoete koek, typten een proces-verbaal en justitie gelastte een onderzoek in dit ‘ernstige zedenschandaal’. Het gevolg was dat de dominees Gerard, Fred en Henk B. op 18 mei 1999 in alle vroegte door arrestatieteams van huis werden gehaald en ingesloten. Henk kwam na drie dagen vrij, maar Gerard (52) en Fred (55) zaten 103 dagen vast. Tijdens zijn detentie werd Fred ernstig mishandeld door medegevangen, voor wie al vast stond dat hij zijn dochter had misbruikt.

Maar tijdens de rechtszitting op 28 augustus 2000 kreeg de zaak een sensationele wending toen officier van justitie mr. M.W. Hemelaar het boetekleed aantrok en verklaarde: “De verdachten zijn volledig ten onrechte gearresteerd. Zij zijn het slachtoffer geworden van zogenaamde ‘hervonden herinneringen’. Op grond daarvan eis ik vrijspraak!”

Met tranen van pure emotie nog op hun wangen konden de predikanten van de geloofsgemeenschap De Rots in Apeldoorn de Haagse rechtbank verlaten. Maar nu – bijna drie jaar later – heeft het gerechtshof in diezelfde stad de aanklacht die Gerard B. indiende tegen E. en haar kompanen afgewezen. Hij eiste op 6 juni 2000 een strafrechtelijk onderzoek tegen het achttal wegens smaad, smaadschrift, lasterlijke aanklacht en het doen van valse aangifte.

  1. was voor hij zich volledig aan het evangelie ging wijden politieagent. Hij zegt: “Alle elementen van mijn eis kunnen worden aangetoond en zijn in feite door justitie zelf erkend met de eis tot vrijspraak en de motivatie daarvan door mr. Hemelaar voor de rechtbank. Wij kregen zelfs een dubbele schadevergoeding voor de dagen die wij onterecht in arrest hadden gezeten. Het bericht dat justitie geen onderzoek hoeft in te stellen tegen de daders van de valse aangifte was een mokerslag. Het is een onmenselijk bureaucratische benadering. In drie alinea’s worden wij afgepoeierd alsof er niets is gebeurd.”

En dat terwijl de broers alles verloren. Ze raakten hun baan als predikant kwijt. Gerard B. leidde De Schakel, het grootste opvangcentrum voor drugsverslaafden in ons land, dat binnen enkele weken na hun arrestatie gesloten moest worden. Hun gezinnen vielen uit elkaar en drie jaar na de valse aanklacht zit Gerard B. nog steeds zonder inkomen.

Het gerechtshof had er allemaal niets mee te maken. Dat deed uitspraak zonder dat ook maar één van de aangeklaagden werd gehoord of hun beweringen door een expert werden onderzocht. De raadsheren mr. De Vries, mr. B. de Hoogh en mr. A. Herstel, voormalig voorzitter van de NCRV, ex-hoofdofficier van justitie en nu raadsheer-plaatsvervanger, concludeerden: “In eerste instantie is klager destijds door beklaagden beschuldigd van het plegen van zedenmisdrijven. In dit soort gevallen is het soms mogelijk dat betrokkenen -in strijd met de waarheid- in hun eigen hervonden herinneringen of dromen geloven. Deze herinneringen of dromen praten zij zichzelf en hun omgeving aan. In dergelijke verklaringen gaat geen opzet om de waarheid geweld aan te doen schuil. De betrokkenen geloven immers hun eigen verhaal. Naar het oordeel van het hof kan in het onderhavige geval dan ook de aanwezigheid van opzet niet worden bewezen. Onder deze omstandigheden is het hof van oordeel dat een strafvervolging niet uitvoerbaar is.”

Volgens mr.Chris Veraart uit Bergen, één van de voornaamste specialisten op het gebied van valse aangiften in zedenzaken, is de beslissing schokkend: “Het is een administratieve afwikkeling, waaruit geen terzake kundigheid blijkt. De hele problematiek rond de zogenaamde ‘hervonden herinneringen’ is de meest broze en ingewikkelde materie waar je als jurist mee te maken kunt krijgen. Hoe weet het hof eigenlijk dat het om hervonden herinneringen gaat? Ik hou me al dertig jaar met dit fenomeen bezig en ben nog nooit -ik zeg met nadruk: nooit- echte hervonden herinneringen tegengekomen. Altijd was er sprake van voorprogrammering. Een verhaal dat door anderen was ingegeven. Ik mis ook een onderbouwing en dat kan niet in zo’n belangrijke zaak. Bovendien generaliseert het hof met de mededeling dat het ‘soms mogelijk is dat men in strijd met de waarheid in hervonden herinneringen gelooft’. Het gaat hier om een expliciete zaak en daar is men niet op ingegaan.”

Het staat vast dat E. met haar verbijsterende verklaring naar de politie ging, nadat zij maandenlang met haar moeder gebedssessies had bezocht. “In ononderbroken, soms zes uur durende gebeden, gingen de voorgangers met de vrouwen terug tot in de baarmoeder”, verklaarde haar vader indertijd. “Uiteindelijk was dat de reden van mijn scheiding. Ik vond dat men veel te ver ging, maar ik kon mijn vrouw er niet van overtuigen. De mensen werden er volledig geïndoctrineerd. Hun verhalen werden steeds vreemder.”

Tijdens de hoorzitting over de aanklacht van Gerard B., die op 20 november vorig jaar plaatsvond, probeerde de predikant er nog op te wijzen dat op de dagen dat hij zich volgens E. aan haar vergrepen had, op meer dan 100 km van Den Haag voor volle kerken aan het preken was.

De dominee: “Mijn alibi is door de politie nooit onderzocht. Had men dat wel gedaan, dan was onmiddellijk duidelijk geweest dat E. aan het liegen was geslagen. Omdat de politie haar werk niet goed deed, stond er niets van op schrift en dat was reden voor het hof om mijn argument terzijde te leggen.”

Hij is overigens niet van plan zijn juridische strijd te staken. Er loopt nog een procedure, waarin vergoeding voor de torenhoge schade wordt geëist en Gerard B. zal de uitspraak voorleggen aan het Europese Hof in Straatsburg. “Ik wil een volledige rehabilitatie en dat kan alleen als justitie een serieus onderzoek instelt naar de beweringenvan E. en haar vrienden.”

Bron: Telegraaf  22-3-2003

Ron van Couwenhoven